29 d’octubre, 2009
torna-t'ho a mirar sam
28 d’octubre, 2009
Contra el caos poesia
Una mena de vida
Sobre un túmul de pellofes: el record
Josep Punsola (Mataró, 1913-1949).
El tràfec de les hores suma dies
i els dies es fan mesos que són anys.
Els músculs de la cara, imperceptibles,
s’afluixen d’estupor sense adonar-me’n.
Carrego fulles mortes a l’espatlla
i amb elles treno versos plens de por
que veuen com el temps fuig i s’estimba
i l’home no és germà dels altres homes.
La guerra era perduda quan vaig néixer
i perdo cada dia deu batalles.
Sóc l’home que, cansat, agafa el metro.
Sovint somio encara en els teus besos
i em clavo al dit l’espina del roser.
Sang i dolor es mouen sense dir-m’ho.
____________________________________________________________
Hom pot pensar que aquest poema neix en una espina del roserar de Rilke o de Maragall. Més modest dec l’espurna a un “Sovint” de la poeta Encarna Sant-Celoni. El que és del Cèsar al Cèsar i el que és de l’Encarna de l’Encarna.
21 d’octubre, 2009
post scriptum
CANÇÓ DE LES ESCOMBRADORES DEL PALAU
Si a trenc de dia no hi passésim escombrada,
el gran palau en fóra avergonyit.
Cada cop netegem els afronts d’una nit
perquè no se’n planyi l’albada.
De rastres de follia fem batuda;
i ens vengem de la nostra servitud
averanys de la ploma alacaiguda,
les flors marcides i el cristall romput.
Encara en queden vuit versos del meravellós poema que Josep Carner va escriure a Llegendari i que ahir flotava en la meva visita al parlament. El podeu acabar de llegir a la pàgina 325 en la Poesia de Josep Carner, revisada i establerta per Jaume Coll i editada a les Edicions dels Quaderns Crema l'octubre de l'any olímpic.
20 d’octubre, 2009
Lladres
18 d’octubre, 2009
Centenari Carme Serrallonga
12 d’octubre, 2009
Palimpsest de dilluns amb calor d'estiu
Maragall fauve al tròpic
Per a Susanna Rafart
Si el cel és ben serè
la mar es veu més blava,
d’un blau que m’enamora
aquest migdia clar
que el miro des dels pins.
Aquestes dues coses
quan les contemplo alhora
eixamplen el meu el pit:
pinedes de maragda
fregant la mar turquesa.
I el sol que tot ho pinta.
09 d’octubre, 2009
Diagonal

justificació
Per què “Somiatges i Plors” ? Primer de tot, és clar, per Mercè Rodoreda,en homenatge a ella i amb tota l’admiració per la seva obra. Els seus “Viatges i Flors” sempre s’escolaran per sota de les meves ratlles; sempre que ho pugui aconseguir, ja que és un bell propòsit, no un atac de vanitat narcisista.
Somiatges.
El somiatge és una paraula que m’ha fet falta a la meva vida per expressar algun estat d’ànim que he necessitat per viure. Fill de tantes terres i tants cels, és feta de somnis i viatges. Podria tenir, en part, una definició semblant al vagareig, al somieig, però la part que aquesta paraula té de somni irrealitzable, de fugida neuròtica, no li escau a somiatge. El meu somiatge és un somni realitzable, i una part d’aquest està feta de projectes, de plans per aconseguir alguna cosa sense fer gens ni mica de trampa. També té a veure amb la’utopia, però el meu somiatge ha de ser sempre realitzable. Una altra cosa és que es pugui aconseguir, que el desig acabi essent realitat. L’amor —alguns amors—, la solidaritat, la fraternitat universal, la llibertat, la independència de Catalunya... Somiatges pels quals caldrà seguir rumiant, viatjant i treballant.
Plors
Diu la dita que qui no plora no mama. Els plors del meu bloc parlaran de les dificultats del meu viatge i tindran clarament un contingut més polític en el sentit més primigeni de la paraula. Parlarà de la Diagonal i de les malvestats que el nostre ajuntament democràtic està fent a Barcelona. –al cos de carn i ossos de Barcelona en general i del carrer Urgell en particular–.; del tacticisme estèril de tots els nostres representants, que sembla que només lluiten per la trona.; Per de les sobredosis de moqueta i d’automòbil oficial d’alguns.; dels que, com els gats, cauen sempre drets, tenen més de set vides i, contra Newton, sempre cauen amunt; del colonialisme anglès i americà que inunda la nostra televisió i la nostra ràdio i que fa que, de vegades, em senti com un sioux a la seva reserva; del Telenotícies de TV3, que fa publicitat, matí, migdia i vespre del darrer disc de la Madonna i la nostra Mònica Terribes, que n`és la directora, ho considera un fet normal... Hi ha camp per córrer i molt a plorar.